NYESTE VIDEN OM SUNDHED


​Om forhøjet blodtryk (BT):
Forekomsten stiger fra få procent i 20 års alderen til ca. 40% i 60 års alderen og 70% i 80 års alderen.
Forskning viser at sænkes BT med 2 mmHg reduceres risikoen for hjertedød med 7% og blodprop i hjernen med 10%
50% af alle pt. med forhøjet BT er tilstanden uerkendt, kun ca. halvdelen er i behandling og ca. halvdelen når behandlingsmålene.

Om livmoderhalskræft:
350 liv om året kan redes hvis alle 12-26 årige piger vaccineres mod HPV mener Dansk Selskab for Gynækologi og Obstetrik.

Om Osteoporose (knogleskørhed):
Det vurderes at ca. 400.000 danskere lider af osteoporose (I følge WHO) og rigtig mange i denne gruppe er udiagnostiserede. Osteoporose øger risikoen for knoglebrud.

Om Astma:
60% af alle med astma har ukontolleret astma som bør behandles med astma medicin mere effektivt i henhold til de internationale GINA definitioner

Om KOL (rygerlunger):
I Danmark er KOL en folkesygdom. Man regner med, at 400.000 danskere har sygdommen, heraf har ca. 40.000 svær KOL. KOL næsten altid forårsaget af tobaksrygning.

Screening for livmoderhalskræft:
Kvinder mellem 23 og 50 år indbydes hvert 3. år til undersøgelse hos egen læge. Kvinder mellem 50 og 65 år indbydes hvert 5. år.

Om D-vitamin mangel:
D-vitamin mangel er en risikofaktor for hjertekarsygdom og forskning viser at behandling med vitamin D fjerner den påviste risko. D-vitamin mangel er meget udbredt i befolkningen og giver oftest ukarakteristiske symptomer som f.eks. træthed, krampetendens og muskelsmerter.

Screening for brystkræft:
Alle kvinder i alderen 50-69 år vil hvert andet år få tilbud om mammografiscreening.

Migræne en almindelig sygdom
18% af alle personer vil på et tidspunkt få migræne. 20% vil få anfald hyppigere end 1 gang om måneden. De fleste migrænepatienter lider også af episodisk spændingshovedpine og det kan være svært at skelne mellem dem. Imidlertid virker migræne medicin kun på migræne.